(P) 5 vitamine si minerale pe care te poti baza pentru intarirea sistemului tau imunitar

Odata cu venirea toamnei incepe si sezonul racelilor, deoarece aerul devine mai uscat si mai aspru, vantul mai rece, iar temperatura scade treptat.

(P) 5 vitamine si minerale pe care te poti baza pentru intarirea sistemului tau imunitar

Aceste schimbari se resimt mult mai puternic asupra organismului uman, care nu este pregatit sa faca fata frigului si umiditatii. De aceea, este important ca in aceasta perioada sa consumam cat mai multe legume si fructe, pentru a ne intari sistemul imunitar. De asemenea, este momentul potrivit pentru a ne proteja organismul si cu o serie de vitamine si minerale, printre care se numara si urmatoarele:

Vitamina C

Vitamina C joaca un rol extrem de important in cresterea imunitatii si este recomandata mai ales in perioada sezonului rece, atunci cand riscurile de a ne imbolnavi sunt mai ridicate. Vitamina C contribuie la ameliorarea simptomelor neplacute cauzate de raceala, gripa sau viroze si ajuta la intarirea barierei impotriva bacteriilor si a virusurilor. De asemenea, vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si este implicata in neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra organismului uman. Vitamina C se gaseste intr-o multime de fructe si legume, cum ar fi citricele, conopida, varza, kiwi, merele si  ardeiul gras, insa poate fi consumata si sub forma de capsule sau drajeuri.

Vitamina E

Vitamina E stimuleaza producerea de celule de tip NK, acestea fiind cele care identifica si distrug germenii si celulele canceroase. De asemenea, vitamina E accelereaza productia de celule imunitare, care genereaza anticorpi. Vitamina E ne protejeaza organismul de virusuri si se gaseste in semintele de floarea soarelui, nuci, alune, migdale, spanac si avocado. Persoanele care fumeaza sau consuma alcool au nevoie de vitamina E in doze mai mari, deoarece sistemul lor imunitar este mai slabit.

Zincul

La fel ca vitamina C, zincul este recomandat pentru diminuarea simptomelor racelii, dar si pentru prevenirea acesteia. De asemenea, zincul este un mineral extrem de puternic si are un rol important in stimularea imunitatii si a activitatii enzimelor din organism. Uneori, suplimentele cu zinc sunt mult mai eficiente in cazul gripelor decat antibioticele. Acest mineral intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectiile virale, bacteriene si fungice. Zincul se gaseste in carnea de porc, vita, oaie, dar si in alune, nuci si seminte de dovleac.

Vitamina A

Atunci cand in organism exista un deficit de vitamina A, riscul de aparitie a infectiilor este mult mai ridicat. De aceea, pentru un aport echilibrat de vitamina A in organism, este recomandat consumul de fructe si legume colorate in nuante de rosu si portocaliu, cum ar fi morcovul, pepenele, piersicile, caisele si dovleacul. Vitamina A, a carei sinteza este incurajata de betacaroten, stimuleaza activitatea globulelor albe din sange, care  cresc rezistenta organismului la infectii.

Vitamina B6

Vitamina B6 are o multime de beneficii asupra sanatatii, cum ar fi stimularea functiilor cognitive, producerea de globule rosii si descompunerea proteinelor digestive. De asemenea, vitamina B6 stimuleaza sinteza anticorpilor, care protejeaza intregul organism de bacterii si virusi.

Asadar, in timpul sezonului rece este recomandat un consum regulat de alimente naturale si proaspete, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alti nutrienti. Toate acestea intaresc sistemul imunitar si protejeaza organismul de infectii si de efectele nocive ale bacteriilor.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/variety-of-vegetables-1458694/

Program PRO GOLD

 • Sâmbătă
 • 09:15 Blestemul meu iubit
  45 min
  10:00 Razboiul sexelor
  75 min
  11:15 Lectii de viata
  135 min
  13:30 Secrete in familie
  90 min
  15:00 Intr-o alta viata
  90 min
  16:30 Blestemul meu iubit
  60 min
  17:30 News Radio
  60 min
  18:30 Numai iubirea
  60 min
  19:30 Intr-o alta viata
  60 min
  20:30 Blestemul meu iubit
  60 min
  21:30 Numai iubirea
  60 min
  22:30 Intr-o alta viata
  60 min
  23:30 Secrete in familie
  60 min
  00:30 Razboiul sexelor
  60 min
  01:30 Blestemul meu iubit
  60 min
  02:30 Numai iubirea
  60 min
  03:30 Razboiul sexelor
  60 min
  04:30 News Radio
  51 min

Stiri