(P) Cum alegi cea mai bună vopsea lavabila pentru proiectul tău?

Cea mai bună imagine a oricărei case este oferită de aspectul pereților. O culoare uniformă, fară dungi și linii inestetice se obține în urma unui proces de zugravit, care necesită foarte multă muncă.

(P) Cum alegi cea mai bună vopsea lavabila pentru proiectul tău?

Totuși, măcar o dată la câțiva ani trebuie să împrospătam aerul locuinței noastre și să menținem o igienă adecvată, iar ca să obținem rezultate optime avem nevoie de cele mai bune materiale. 

Dacă te-ai pregătit deja cu mixere pentru vopsea, pensule sau multe alte ustensile, probabil că mai ai de cumpărat doar vopseaua lavabilă. Nu încape îndoială că oferta de pe piață este deosebit de generoasă, însă știi de ce anume trebuie să tii cont ca sa alegi soluția potrivită pentru locuința ta? Descoperă mai departe câteva criterii de selecție:

Tipul de vopsea lavabilă

Primul aspect de care trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi o vopsea lavabilă este locul aplicării. În acest sens, dacă intenționezi să zugrăvești pereții din interiorul casei trebuie să ții cont de proprietățile antimicrobiene și antiigrasie pentru că nu orice produs face față cu brio unor spații precum baia sau bucătăria. În schimb, pentru pereții exteriori, ai nevoie de o vopsea cu rezistență crescută la factorii de mediu – vânt, căldură excesiva, umezeală sau temperaturi scăzute.

Puterea de acoperire

O vopsea lavabilă cu o putere ridicată de acoperire este perfectă pentru zugravit, mai ales dacă vrei să termini rapid și să acoperi totul bine de la primul strat. Pentru un produs puternic, este indicat să îl alegi pe cel care-ți vă permite să acoperi 10 metri pătrați cu un singur litru.

Suprafața de lucru

Atunci când îți renovezi locuința, ia în considerare ca vopseaua lavabilă folosită să fie potrivită pentru suprafețe precum cărămidă, beton, glet, porțiuni tratate cu grund sau soluție pe bază de solvenți. Totuși, producătorii recomandă și aplicarea unui strat de amorsă în prealabil pentru ca vopseaua să adere foarte bine. De exemplu, dacă vrei să dai cu lavabil peste var, anumite tencuieli minerale sau vopsea pe bază de lac, aderența va fi foarte mică și trebuie ca înainte să pregătești atent suprafețele.

Gradul de lavabilitate

Acest criteriu indică numărul de sesiuni de spălare pe care îl poate suporta peretele fără să fie nevoie să zugrăvești din noi. Astfel, există vopsea semilavabilă ce rezistă până la 40 de spălări, vopsea cu grad de lavabilitate normal ce își păstrează aspectul până la 100 de spălări și vopsea superlavabilă care poate fi ștearsă chiar și de 200 de ori. Ia în considerare faptul că, cu cât gradul de lavabilitate este mai ridicat cu atât și prețul produsului vă fi mai mare.

Timpul de uscare

Unul dintre motivele pentru care vopseaua lavabilă e o alegere potrivită pentru zugravit este și timpul de uscare scăzut. În general, cea mai bună vopsea îți oferă un interval de 24 de ore până când încăperea unde a fost aplicată soluția să poată fi folosită. Vei avea posibilitatea să lași o pauza de 3 până la 6 ore între straturi, însă șantierul tău se va încheia destul de repede. Acordă atenție acestui criteriu de selecție pentru că nu influențează calitatea vopselei, ci doar timpul alocat procesului de zugravit. De altfel, o soluție care se usucă foarte repede va avea și un preț pe măsură.

Culoarea

Majoritatea vopselelor lavabile sunt albe, iar pentru colorarea lor se folosește un pigment special. Ia în considerare faptul că nuanța este influențată de luminozitatea camerei, dimensiunile acesteia și tipul de suprafață. În acest sens, un perete texturat va absorbi lumina și va intensifica culoarea, în timp ce unul neted va reflecta nuanța, care o să arate mai deschisă. Mai mult, camerele spațioase pot face culorile să pară mai închise, așa că încearcă vopseaua lavabila colorată pe diferite suprafețe, în mai multe momente ale zilei, ca să te asiguri că este cum îți dorești.

Dacă vei avea în vedere aceste aspecte cu siguranță o să găsești cea mai bună vopsea lavabila. Știm cu toții că zugrăvitul este o activitatea destul de dificilă, însă dacă alegi un produs care să se aplice ușor, să aibă o aderență bună și să reziste în timp, vei putea foarte ușor să-i dai casei tale un aspect proaspăt, curat și elegant pentru o perioadă îndelungată.

Program PRO GOLD

  • Duminică

Stiri

Modifică setările cookies