(P) Sandalele romane - o istorie de peste 500.000 de ani

Sandalele romane reprezintă un trend printre outifit-urile sezonului cald. Acestea înfrumusețează ținutele simple și le conferă un farmec aparte. În plus, ele sunt foarte comode, fiind o opțiune ideală pentru crearea unui look lejer, de vară. 

(P) Sandalele romane - o istorie de peste 500.000 de ani

Nu doar designul ne fascinează, însă, atunci când vorbim despre sandalele romane. Ele au o istorie remarcabilă, rezistând victorios de-a lungul a mai bine de 500.000 de ani și traversând diverse transformări din punct de vedere al designului. 

Cum au apărut primele modele de sandale?

Sandalele romane își găsesc originea în Antichitate, atunci când erau purtate atât de femei cât și de bărbați, cei din urmă fiind și aceia care au dat naștere acestui trend. Mai exact, primii care au purtat acest tip de încălțăminte au fost călătorii și militarii din vremea antică. Ei foloseau sandalele pentru a-ți proteja picioarele. Modelele rudimentare de sandale romane erau prinse cu chingi pentru susținere și se confecționau din piele de animale. Încălțămintea astfel creată nu era, însă, foarte rezistentă, având în vedere faptul că pieile de animale erau utilizate în formă brută. 

Totuși, se pare că încă de pe vremea lui Herodot erau realizate sandale, din papirus. Acestea reprezentau o componentă esențială din ținuta preoților egipteni. Deși, la început, sandalele erau confecționate cât mai simplu, odată cu trecerea timpului, egiptenii le-au accesorizat cu tot felul de podoabe. 

Ceva mai târziu, sandalele au fost realizate după tipar, fiind disponibile în două variante: 

un model în care chingile treceau printre degetele de la picior și un model care era mai sofisticat și presupunea prezența unor orificii pe marginea tălpii, ce facilitau legarea baretelor de picior. 

Sandalele romane, un simbol al puterii 

Dincolo de faptul că erau purtate pentru a oferi protecție picioarelor, sandalele romane deveniseră adevărate accesorii care simbolizau puterea. Chiar Zeus este reprezentat în imagini stând pe tron și purtând o pereche de încălțări care se aseamănă foarte mult cu cele romane. Sandalele lui Zeus erau confecționate din aur și  simbolizau autoritatea și prosperitatea acestui personaj mistic. 

În plus, faraonul Tutmes al III-a avea o exprimare foarte interesantă atunci când făcea referire la teritoriile cucerite. ”Toate pământurile au fost sub sandalele mele”, spunea acesta atunci când câștiga autoritatea asupra țărilor înfrânte. 

Această semnificație a sandalelor romane a fost preluată și în vremurile moderne. Protagoniștii producțiilor cinematografice ”Gladiator” sau ”Wonder Woman” poartă aceste încălțări, de asemenea ca semn al puterii și al triumfului. 

Detaliul surprinzător de pe talpa sandalelor romane

Așa cum spuneam mai devreme, egiptenii obișnuiau să-și confecționeze sandalele din papirus. Frunzele acestei plante erau împletite, lăsate la uscat, iar mai apoi folosite pentru a crea talpa și curelele. Forma piciorului imprimată pe nisip ud servea drept calapod pentru realizarea acestui tip de încălțăminte. Potrivit istoricilor, cea mai veche pereche de sandale datează din jurul anilor 1500 î. Hr. Aceasta poate fi admirată și studiată în cadrul expoziției de la British Museum. 

Un aspect interesant despre aceste sandale este că, în mormântul lui Tutankhamon au fost descoperite mai multe modele de încălțăminte, printre care și unele care aveau pictate pe talpă chipurile inaimicilor. Există legende potrivit cărora marele faraon ar fi călcat pe chipurile dușmanilor săi purtând sandalele romane din lemn. 

Sandalele romane au rămas, încă, un trend glorios. Și astăzi sunt disponibile în modele pentru femei și pentru bărbați, chiar dacă doamnele se bucură de o mai mare varietate de modele. 

Află mai multe detalii despre pantofii care au făcut istorie de pe epantofi.ro. Tot de aici vei putea comanda cele mai frumoase modele de sandale! 

Program PRO GOLD

 • Luni
 • 09:15 Blestemul meu iubit
  45 min
  10:00 Secretul Anielei
  60 min
  11:00 Vorbeste lumea
  165 min
  13:45 Ma declar vinovata
  90 min
  15:15 Intr-o alta viata
  75 min
  16:30 Blestemul meu iubit
  75 min
  17:45 Ma declar vinovata
  45 min
  18:30 Numai iubirea
  75 min
  19:45 Intr-o alta viata
  45 min
  20:30 Blestemul meu iubit
  60 min
  21:30 Numai iubirea
  60 min
  22:30 Intr-o alta viata
  60 min
  23:30 Ma declar vinovata
  60 min
  00:30 Secretul Anielei
  60 min
  01:30 Blestemul meu iubit
  60 min
  02:30 Numai iubirea
  60 min
  03:30 Secretul Anielei
  45 min

Stiri